DAVID · EN POJKE I STOCKHOLM

Maj

Juni

Juli

Augusti

September

Oktober

November

December

Mars

Maj

Augusti

December

2009

Februari

Maj

Juni

Juli

Augusti

Oktober

December

2010

Januari

Mars

Anteckningar 2007

19 januari
En pojke föddes kl 21.20 och vägde 3180 g och var 53 cm lång (eller 52 cm enligt BVC.
18 april
David tycker om att titta på några färglada saker som hans mamma har hängt upp under ett bord. Bäst tycker han om en blå julgranskula men det finns också en glittrande kula och ett rött paket. Han ligger på golvet under sakerna och försöker röra vid dem. Han använder en kökshandduk som snuttetrasa.
David ler ofta och skrattar ibland så att det hörs. Han yttrar sig med segmenterade läten som låter som riktiga ord. Jag tror att det betyder:
— Jag trivs här.
26 april
Idag började David på babysång. Ett par av sångerna är Spindelmor har åtta ben och Sov lilla katt. Imse vimse spindel sjunger mamma ofta och det syns att David känner igen den och tycker om den.
7 maj
David tycker om att hålla i och suga lite på en katt som mormor stickat. Han kan hålla i sina egna fötter också.
17 - 20 maj
David och hans föräldrar hälsade på i Sonebo. De bodde i sjöstugan och David fick sova i babykorgen som hans mamma och moster haft. Han var lite förkyld och lite kinkig en dag. Vädret var ganska bra så de var mycket ute och promenerade. David kan sitta i knät och hålla upp sig själv med lite stöd. Han väger cirka 7 kilo. Hans pappa har tillverkat ett babygym men det var inte med till Sonebo.
28 maj
David har fått smaka potatismos. Han verkade inte så förtjust än så länge.
2 juni
David har fått äta en tesked banan och det tycker han är gott. Men han gillar inte potatis eller morot än. Vi ska prova med avocado, palsternacka och havregryns- och polentagröt sen. Men det tar nog tid att vänja honom vid olika slags mat.
8 - 10 juni
Den här helgen fick David följa med till Ransäter. Det var vackert och varmt väder, nästan för varmt ute, tyckte David. Övernattning på hotell i Munkfors. Man kunde dansa både ute och inne.
21 juni
Idag var det Davids mammas födelsedag. David åt gröt och banan mitt på dagen. Han kan vända sig från rygg till mage. Vi lekte tittut och David skrattade. Vi lekte också med en liten tunn scarf som mamma fick i födelsedagspresent. När scarfen drogs över hans ansikte, gjorde David ett speciellt, skrapande läte både på in- och utandning. Det var roligt en lång stund.
3 - 8 juli
David fick följa med till Musik vid Siljan.
18 - 23 juli
De här dagarna tillbringades hos farmor i Gästrikland.
26 juli
Mormor hälsade på i Huddinge. Det var ganska varmt och vackert väder. Vi tog en promenad och David åkte i sittvagn. David tycker att det är roligt att gunga i en tyggunga som sätts fast i en dörröppning. Hans pappa hissar honom högt i luften, ibland upp- och ner. Hans mamma har tränat honom så nu tycker han om att bada.
4 augusti
Nu har David lärt sig att sitta själv på sängen utan stöd en liten stund. Han tycker om att sitta och hålla sig i räcket på vagnen också.
15 - 16 augusti
I Huddinge bor David i ett trevligt rött hus som liknar ett gammaldags egnahem. Under två dagar hälsade mormor på igen. Det var varmt, nästan kvavt, och soligt ibland. Pappa gjorde en stor, mycket god äpplekaka av äpplen från trädgården. David åt inte äpplekaka men han fick hålla och suga på ett äpple under en promenad. Att vara ute och åka i vagnen gillar David. Om han var gnällig innan, blir han lugn och tyst så fort han sitter i vagnen. Han tittar efter bilar som kör förbi. Han tränar mycket att stå på händer och knän. Mest flyttar han sig bakåt men även något steg framåt. Han gnager gärna på en bitring eller en anka.
27 augusti
Sedan någon vecka kryper David själv. En gång när mamma gick ifrån honom ut i köket blev han ledsen och kröp efter. Främmande människor verkar först skrämmande. Tänder börjar kännas i underkäken.
28 september
På en månad har David lärt sig många saker. Han kryper snabbt och kan dra sig upp och nästan stå om han håller i något. Pappa har satt upp grindar vid trapporna i huset och David kryper fram och tar tag i dem. Han undersöker lådor och skåpsdörrar, även de barnsäkrade eluttagen. Nya leksaker är en boll som han tycker om att äta på men också att man rullar den tillbaka till honom. Flera gånger om dagen äter han gröt och barnmatsmos av olika slag. Han vill helst hålla i en bit sockerfritt rån och gnaga på samtidigt som han blir matad. Som förut är han intresserad av små, små saker som ligger på golvet eller bordet, så därför plockar han gärna upp och äter brödsmulor som mamma gör iordning. De två tänderna har växt upp och på kvällen blir de borstade.
David har många läten och pratljud. När han trivs gör han ett ganska högt läte på inandning. Mamma sjunger flera sånger som David känner igen, t.ex Klappa händerna när du är riktigt glad. Ibland klappar David själv i händerna. Han sover både förmiddag och eftermiddag, oftast i vagnen under promenader. På kvällen lägger sig David ungefär klockan sju men han vaknar efter några timmar och sätter sig upp. Då lägger mamma ner honom igen och går ut ur rummet och då kan han ofta somna om själv. Sedan vaknar han längre fram på natten igen.
14 oktober
David och hans föräldrar var i Linköping 12 - 14 oktober. Det var folkmusikfestival i Cupolen i Folkets park och mamma Anna deltog bl.a. i sång med Lena Willermark. Senare på kvällen var hon på dans och träffade då pappa Erik som redan varit och dansat några timmar. Davids föräldrar tycker om folklig dans, särskilt polska. David var inte med i Cupolen utan stannade i mormors lägenhet eller var ute i vagnen. Han kröp runt och reste sig fint vid olika handtag och kanter. Han använde spjälsängen och barnstolen som mamma haft.
26 - 27 oktober
Det var ganska milt höstväder i Huddinge men ingen sol. På fredagen var David ute fyra gånger. Vid ett tillfälle gungade han på en lekplats. Det tycker han alltid om. Han fick också pröva att gunga på mammas fot inomhus. Den mat han tycker bäst om är fortfarande gröt och det kan han äta tre gånger om dagen. Han kan gnaga i sig banan och lite äpple. Ofta sover han hela natten men den här gången vaknade han klockan två och var hungrig. Han fick gröt och somnade så småningom och sov till klockan sex.
23 - 24 november
På lördagen var det först ganska milt så vi tog en lång promenad och tittade på getter, får, kaniner och ankor. Dvs David kunde inte titta den här gången eftersom han sov. Men David har en egen gul och vit frottékanin. Den har blivit viktig för honom när han ska sova på natten. När mamma säger "Var är kaninen?" kryper David fram till sin säng och drar ut kaninen. Det verkar också som han förstår "Var är lampan?" David plockar ärtor från bordet en och en och äter dem. Han kan också äta gurkskivor. Han gapar fint och äter gröt och mos tills han blir mätt.
23 - 25 december
Mormor hälsade på. David är matfrisk och aktiv. Det kommer två tänder i överkäken. Fortfarande sover han för- och eftermiddag under promenad och i vagnen. Strax innan han somnar sovsjunger han en kort stund. På kvällen lägger han sig omkring klockan sju. Då håller han den gula kaninen. Han kan stå utan stöd en kort stund. Han kan lägga ner leksaker i en kasse och vill vrida på knappar på spisen och stereon.

Anteckningar 2008

2 mars
David gick så fint omkring inomhus. Långa stunder lekte vi med klossar. David kunde ställa en kloss ovanpå ett klosstorn. Det var roligt att rasa tornet. Senare lekte vi i den blåa soffan med Davids strumpor. Vi gömde dem under kuddar och han höll noga reda på att det var två strumpor. Han sover fortfarande middag i vagnen. Den här dagen sov han inte på förmiddagen och på eftermiddagen ville han inte ligga ner och sova, men till slut somnade han sittande.
Video:
Kastar eller Kastar Inspelad 29 februari

26 - 27 mars
David och hans mamma åkte tåg till Linköping. De bodde hos mormor och hälsade på hos morfar på onsdagseftermiddagen. David tyckte om att leka med kastrull, lock och sked. På torsdagsförmiddagen var David ute i vagnen. Han gick också själv utomhus men då ville han helst hålla någon i handen. När han ätit middag åkte han ut i vagnen igen och somnade nästan genast och sov ända tills han skulle åka hem med tåget.
Bildsida

25 april
Davids mamma är ledig alla fredagar och den här fredagen hälsade mormor på. Efter lunchen tog vi en lång promenad till biblioteket. Det var riktigt varmt ute. David gungade på en lekplats och sedan ville han inte sitta i vagnen. Efter en lång stund när mamma och mormor burit honom gick han med på att sitta i vagnen igen. Han ville inte sova. När mamma sa Sova, sova, svarade David ungefär Nej flera gånger. Han sov inte någon gång så länge mormor var kvar. David kan dricka vatten ur ett vanligt glas om någon håller i glaset. Han kan äta stora portioner. Om man ber om dockan kommer han med en docka. Han lystrar till sitt namn.
Bildsida

14 - 15 maj
Mormor var barnvakt på torsdagen. Det var inte så varmt men David hade sommarjacka. Efter lunchen gick vi med vagnen till hästarna. Det var tio hästar ute och en lade sig ner och skavde ryggen mot marken. På eftermiddagen gick vi omkring i trädgården ganska länge och sedan ville David sitta i vagnen. När vi gått en stund på trottoaren somnade han och sov en timme. Inne lekte vi att nalle åt. David lärde sig fort att mata nalle med en liten plastsked.

29 - 30 maj
De här dagarna var det sommarvarmt. David hade hatt på sig ute och ibland en fin vit skjorta. Han övade sig att gå baklänges på gräsmattan och upp och nerför ett litet berg på gränsen till grannens tomt. Inomhus kunde David sätta sig på första trappsteget och han klättrade gärna upp på soffan och i någon säng. Då hände det ett par gånger att han kom för nära kanten och ramlade ner och slog sig.
Bildsida - Video: Går i trädgården

21 juni
På mammas födelsedag hälsade mormor på några timmar. Först var ingen hemma men efter en stund kom David och hans föräldrar tillbaka från sin promenad. David fick snart äta och lägga sig. Sedan en tid sover han middag inomhus i sin säng. När han hade vaknat tog mormor ett kort.
Bildsida

24 - 27 juli
David och hans föräldrar hälsade på i Sonebo. Det var riktigt varmt så David gick i vattnet vid stranden. Han säger mamma ibland och då tycker alla att han är så duktig. Mormor såg efter honom en stund när mamma och pappa gick upp på Klevberget. Han fick smaka hallon och klarbär och gräva på gargeinfarten. Men han var nästan helt tyst ända tills mamma och pappa kom tillbaka. Ibland gapar David jättestort, kanske för att uttrycka att något är roligt.
Bildsida

7 - 8 augusti
Mormor var i Huddinge igen. Det regnade ibland och var blött i gräset så David hade stövlar. Han tycker om att plocka med sina skor som ligger i en korg. Ibland provar också sin pappas skor. Han kan syssla länge och koncentrerat med att skruva på och av ett lock och lägga små saker i en burk, hälla ut dem och lägga i dem igen. En annan lek var att gå runt med sin lilla vagn, gå fram till mormor, vända och säga något som kanske var hej då, gå runt och komma tillbaka. På fredagen gjorde vi en lång skogspromenad. På stigen var det många rötter att kliva över och här och där vattensamlingar.
Video:
Burk

30 oktober
Mormor kom på ett besök över dagen. Vädret var regnigt så vi var inne. David pekade på regndropparna på fönsterrutan.

22 december
Det var måndagen före jul som mormor kom med några julklappar. David fick en stor pyjamas, blå med röda telefoner på, som han fick packa upp med det samma. På julafton fick han Kaninboken, en liten bok som mormor gjort med foton av Davids goskanin i några olika scener. Tidigare under hösten hade mormor gjort och skickat en ny goskanin för den gamla var sliten. Mamma fick två par fingervantar och hyresgästföreningens väggalmanacka. Mormor fick hemgjord knäck och kola samt ett filthjärta. Nu kan David äta själv och placerar skeden mycket fint precis i munnen. Han kan gå i trap-
porna i huset och håller bara lite i väggen.
Bildsida

Anteckningar 2009

27 februari
Det var en riktig vinterdag som mormor hälsade på. Efter maten lade sig David snällt att sova middag. På eftermiddagen gick vi runt kvarteret och på en lekplats fanns en ganska ny babygunga. Det var mycket svårt att få loss honom ur gungan när han gungat färdigt. David är för stor för babygunga. Hemma fyllde vi semlor och David lade på locken. Sen satt vi på övervåningen och mormor fick läsa flera böcker för David.
Bildsida

6 maj
Davids mamma hade en ledig dag mitt i veckan och då åkte mormor och hälsade på. På förmiddagen var vi ute i trädgården en stund. Mamma rensade i rabatter. Före maten tittade vi på siffrorna 1 - 10 och David sa namn på dem. När David sovit middag gick vi till en liten lekpark i närheten. Där fanns hästgungor och en allför avancerad klätterställning med rutschkana. Det var samma lekplats som 27 februari, men den här gången fastnade inte David i babygungan eftersom han hade tunnare kläder. Hemma i trädgården grävde David i sandlådan och promenerade omkring med sin stora hink på armen som en korg.
Bildsida - Video: På berget

24 - 25 maj
Mormor åkte Swebus på söndagseftermiddagen och kom till Huddinge framåt sex. Där serverades middag och sedan gick mamma och mormor trädgårdsrunda, en tradition som började i Sonebo för länge sedan. På måndagen åkte mamma till jobbet ca halv sju men David sov lite längre. Han hade vaknat flera gånger på natten. När Davids pappa kokat gröt cyklade han till jobbet.

Mormor och David lekte med Davids bilar. David hade en röd lite större personbil och mormor hade en röd folkvagn. Bilarna körde om varandra på golvet och ibland måste de tuta för att den andra bilen skulle flytta sig. Sen lekte vi med flera legobilar och i dem kunde man sätta en pappa eller en mamma att köra. När David menar någon annan mamma eller pappa säger han mamman eller pappan. Han svarar alltid rätt nej på negativa påståenden och frågor. - Vill du inte äta mer druvor? - Nej.

Lite senare gick vi till den lilla lekplatsen. Där gungade David på två olika små hästar och David och mormor gungade högt och länge i gungorna. Vi var också i trädgården och David skrattade mycket när han och mormor sparkade boll. Medan spagettin kokade visade mormor den gamla boken om nalle (Här är nalle. Han är brun) som mamma haft. När vi ätit ville David sova middag och han lade sig nästan själv. Kaninen (den som mamma haft) är nu lite trasig och smutsig men den måste vara med i sängen. När David sovit i cirka två timmar gick mormor upp och väckte honom. Han satt länge i sängen innan han gick med på att stiga upp.

Det var över 20 grader varmt på eftermiddagen så David fick åka vagn när vi tog en liten promenad till hästarna. Ganska snart kom mamma från jobbet. Då skulle vi äta mellanmål på altanen. Mormor hade med sig kaffebröd till sig själv men det skulle David inte frestas av. Det var svårt att gömma för han märkte att det var något mygel. Han åt bara lite yoghurt och visade sedan bestämt mot köket. Då fick han hårt bröd med smör och det tyckte han om. Mormor skulle sätta in rivjärnet som hon använt till middagen men hade glömt i vilket skåp hon tog det. När hon frågade David gick han direkt och pekade mot rätt skåp. Sedan kastade David och mormor boll till varandra och David skrattade väldigt mycket. Vi pratade om att David och mamma ska åka tåg och hälsa på mormor om ett tag. Mormor måste gå strax efter fem för att åka pendeltåg och X2000 till Linköping.

15 - 17 juni
Mamma och David åkte regionaltåg till Linköping där mormor mötte på stationen. Sen åkte alla buss hem till mormor. David fick leka med flera gamla bilar och en legogrävskopa som hans mamma haft. Han sov inte middag. Vi var på lekplatsen på gården och senare var mamma och David på en lekplats uppe i Lektorshagen. Vi gick också lite vid ankdammen. David tyckte inte om de fritt gående änderna så vi gick därifrån. David och mamma sov i mormors sovrum.

Han vaknade ganska tidigt på tisdagen. På förmiddagen var alla, även morfar och moster, i Valla friluftsområde. Vi tittade på får, hästar och getter. Fåglarna brydde vi oss inte om. På eftermidagen gick vi till Trädgårdsföreningen. Där fanns bl a en karusell som man kunde trampa igång med pedaler. Några större barn trampade så David fick åka riktigt fort. Det roligste var nog att gunga på en vanlig gunga av stor barnmodell. Hemma provade mormor olika instrument, gitarr, munspel och plastblockflöjt. David föreslog sånger: Han sa Bä bä och visade Klappa händerna och Imse vimse spindel. Det roligaste var att beordra mormor att byta instrument, lyssna ville David inte göra så länge på varje. Han tittade lite på TV när man visade omhändertagna hundar. David tyckte också om att titta på fotona i digital-
kameran. Senare ville han titta igen, pekade på kameran och sa försiktigt titta. Det är ju obegripligt att det kan finnas bilder av det man gjorde förra dagen. En rolig lek var att rycka upp en skåpsdörr i köket och stänga den ganska hårt. Då sa mormor dunk och snart kunde David också säga det. David gick till sin mamma med en liten hemgjord docka som han hittat i leksakskassen. Han höll fram dockan och sa ajaj. Och det stämde, för i spetsen på dockans armar stack det ut en vass ståltråd.

David ville göra allt själv, tvätta händerna, äta, ta på sig ytterkläder och skor och klättra upp i vagnen. Han åt lika mycket havregrynsgröt som sin mamma och även mycket middagsmat. Han höll noga reda på om det fanns bröd någonstans och pekade att han ville ha.

På natten vaknade David flera gånger och det var nog jobbigt för hans mamma. På onsdagsmorgonen var det dags att åka hem. David fick ta med sig en röd axelväska som hans mamma haft. Tidigare hade han ritat många hjul och några billiknande figurer, och innan han och mamma gick la mormor papperet med teckningarna i väskan. Flera gånger under dagarna hade han sagt "ta hem" om väskan och var mycket nöjd att få göra det.
Bildsida

1 - 2 juli
För att få lite omväxling åkte mormor till Huddinge ganska snart igen. Det blev nog också omväxling för David som ju inte går på dagis på sommaren. Det var mycket varmt, på torsdagen över 30 grader. Inomhus körde David med sina bilar på soffan och sa till att mormor skulle sitta i den närmaste fåtöljen och titta. Senare sken solen på den fåtöljen och då visade han välvilligt att mormor kunde sitta i den andra. Ute i trädgården körde David gärna på berget i tomtgränsen med sin skottkärra. Flera gånger gick det för fort och David ramlade och fick små sår på knäna. Mamma tvättade och satte på ett plåster. Först tyckte David att det var för konstigt med plåster.

På torsdagsförmiddagen cyklade alla till en lekplats i närheten av kyrkan. David åkte på mammas cykel. Det var så varmt att mormor nästan inte orkade. Men David provade många lekredskap, även rutschkanor som var lagom höga. Det fanns några smådjur där också, marsvin, kaniner och höns.

David och mormor lekte en lek på gården. David gick bakom pappas bil och mormor sa då att hon inte kunde se David, David var försvunnen osv. Sen kom David plötsligt springande fram från andra hållet och då blev mormor överraskad och David skrattade mycket. David hade med sig små stenar, satte sig på trappan och kastade ut stenarna på gården. Ibland fick mormor stenar eller plockade själv vita eller röda stenar. David kunde skilja på färgerna även om han inte sa färgernas namn.

När David sovit middag serverades god rabarberpaj till fikat. Men David ville inte äta så mycket paj, helst bara vispgrädde. Så blev det dags för mormor att åka hem. David sa flera gånger att han också ville åka tåg men det fick bli en annan gång. Mormor åkte buss och var hemma klockan 20.
Bildsida

15 juli
Redan efter två veckor åkte mormor och hälsade på igen. Det var inte riktigt så varmt som förra gången men ändå skönast i skuggan. Vi lekte samma lekar med bilar inomhus och springa bakom pappas bil ute. Vi körde också med varsin liten bil i sandlådan. David hade en gul folkvagn och mormor en ljusblå glassbil. Mormor och David gick en stund till lilla lekplatsen. Grannarna var inte hemma så vi kunde gå in till deras kanin. David klappade och matade den.

Mormor skulle åka tåg hem från Flemingsberg och blev skjutsad dit av Davids pappa. David fick åka med i bilen. När mormor varit en stund på stationen, kom pappa och David dit för David ville absolut titta när tåget åkte. Han fick se flera tåg innan regionaltåget kom. Mormor tittade ut från tåget och vinkade men David vinkade inte tillbaka. Det är nog konstigt att en person kommer ett tag och sen åker iväg och är borta.
Bildsida

21 - 24 juli
David och hans föräldrar hälsade på i Sonebo. De bodde i sjöstugan och alla sov i rummet åt norr. Vädret var ganska bra till torsdag eftermiddag, då det åskade och regnade. David trodde att åskan var ett flygplan för han sa "åker".

David lekte mycket med mammas gamla saker på övervåningen i stora huset. Särskilt roligt var det att skrämma mamma och mormor med en hjort. Då sa han: "Mormor blir rädd för hjorten." Det fanns också ett litet, mycket gammalt bläckhorn som vi lekte var en docktoalett. I trädgården plockade och åt vi smultron och hallon. Längst in på trädgårdslandet hängde fläderns grenar ner och gjorde en grotta som David gick in i. Han var också på garageinfarten och grävde och la sand i en hink som han sedan tömde. Nere vid sjöstugans uthus kastade vi stenar från trappan ungefär som i Huddinge. Det var inget vidare badväder så David var inte vid sjön.

Vi åt lunch och mellanmål tillsammans och växlade om mellan husen. Första dagen hade mormor gjort dr Ötkers vaniljpudding av pulver som mamma hade köpt när de var i Freiburg tidigare under sommaren. David tyckte bäst om smultronen och grädden. På torsdagen åt vi blåbärspaj med marängtäcke. Det finns ganska mycket blåbär i Degerudden. - På fredagsmorgonen åkte David hem och mormor åkte in till Linköping.

10 augusti
Den här måndagen åkte mormor mycket tidigt från Linköping med Swebus och kom till Huddinge ca kl 10. Det var vackert väder, inte så varmt. Vi var i trädgården och på eftermiddagen tog vi en liten skogspromenad. Mormor gjorde bakelser av medhavda muffins och smultron. David sov middag, vilket han inte hade gjort på ett par dagar. David och mormor lekte med bilar i sandlådan och då såg vi en ganska stor grönaktig larv som satt på kanten. Mormor försökte skrapa bort den med en spade, men den sög sig fast och slog häftigt med bakkroppen. David blev nog lite rädd. Senare när vi varit inne ett tag gick vi ut för att titta om larven var kvar, men det var den inte.
Bildsida

16 - 17 september
Mormor kom till Huddinge på kvällen och fick en god middag med pasta och tonfiskröra. David pratade mycket mer än han gjorde förra gången om allt möjligt. Nästa dag var dagis stängt så David och mormor skulle sysselsätta sig. Vi gick ganska tidigt till lilla lekplatsen, men allt var fuktigt så mormor måste torka gungan. Sedan var vi inne och lekte med bilar på vanligt sätt. David ville gärna gå upp till "mammas låda", ett skrin av tenn. Däri fanns halsband och armband som han tog upp och provade flera gånger. Han tog också fram ett par stora solglasögon ur en skrivbordslåda och hade dem på sig.
Efter lunchen gick vi ut med vagnen för David somnade inte. Vi gick nästan ända ner till centrum och den nyrenoverade lekplatsen. Det var ganska kyligt så vi blev kalla om händerna. Vi gick lite åt ett annat håll och kom till ett dagis med mängder av flickor. Mormor frågade alla vad de hette och David lyssnade men sa inte mycket.
Nästan direkt utanför tomten bygger man en dagis, så fyra eller fler grävskopor höll på och lastbilar körde bort stora stenar. Två gånger var det sprängning och det var inte roligt. Andra gången satt vi och åt mellanmål och David blev rädd. När sprängningen var över gick han till soffan och sa att han ville sova. Då fick han äta nästan hur mycket han ville av mormors kaffebröd för att glömma bort det hemska.
Efter middagen var det dags för mormor att åka hem. Pappa skjutsade till Flemingsberg och David fick följa med till stationen.
Bildsida

9 - 11 oktober
På fredagskvällen kom David med mamma och pappa till mormor i Linköping. De hade åkt "stort tåg". Pappa gick på folkdansfestivalen i Cupolen men mamma var för trött. Alla utom mormor sov i vardagsrummet.
Nästa dag gick alla ner till stan och David och hans föräldrar åt mat där. På eftermiddagen var mormor och David på den lilla lekplatsen på gården. Dit kom pojken Nermin och hans bror Belmin med sin pappa. De små pojkarna tittade på varandra men gjorde inget tillsammans. David provade alla saker flera gånger. Han sa dilen i stället för bilen, trots att han kan säga bilen. Kanske han inte vill byta utan tycker bäst om sina egna ord. På kvällen cyklade mamma och pappa till Cupolen och mormor fick lägga David. Vi läste några böcker och framåt åtta var David trött och lade sig ner att sova.
På söndagsmorgonen tog vi det lugnt och framåt halv elva tog David och hans föräldrar bussen ner till stationen. Där träffade de morfar och åt lunch innan de åkte hem till Huddinge.
Bildsida

9 - 11 december

Mormor kom till Huddinge på onsdagskvällen och hade med sig en kofta till mamma Anna och ett ritblock till David. Nästa dag gav sig pappa iväg ca klockan 5 på morgonen och mamma klockan 7. Mormor och David lekte först inne med mer än tjugo mycket små bilar, 2 - 3 cm långa. David ställde dem i rad och körde sedan en i taget till ett annat ställe på en fåtölj. David har två adventskalendrar, en som mormor har gjort med en bild av sjöstugan och en annan med glitter. Framåt klockan tio gick vi till Huddinge centrum och handlade. Det regnade lite och David satt i vagn med regnskydd över sig. Innan vi gick tillbaka stannade vi en stund på lekplatsen nära centrum.
Senare på eftermiddagen gick vi till lilla lekplatsen där David mycket fint grävde med en grävskopa. När vi kom hem åt vi mellanmål och David fick jordgubbsyoghurt, en seg smörgås, en veteskiva, en blåbärsmuffin och en mjukpepparkakbit. Sen spelade David på pianot på sitt sätt och sjöng riktigt fint Lilla snigel, Blinka lilla stjärna och Midnatt råder. Mormor skulle ha åkt hem men tåget stannade inte så hon måste åka tillbaka till Huddinge och ta ett tåg nästa morgon.
Video: Lilla snigel

21 december
Mormor kom ett tag och lämnade några julklappar. David skulle få en CD med barnvisor, bl a Lilla snigel. Mamma var ledig från arbetet och vi var ute en stund och åkte pulka och det tyckte David var mycket roligt.
Bildsida

Anteckningar 2010

6 - 7 januari
Den här gången gällde det barnvakt hela torsdagen som är en lång arbetsdag för mamma. Det var mycket kallt och snöigt, men vi var ute två gånger, på förmiddagen skottade vi snö och på eftermiddagen åkte vi pulka. Inomhus lekte vi bl a med en pappershelikopter som mormor fått mönster till. Sen var det lek med bilar, små och stora, många mjuka djur som kom och hälsade på och bokläsning.

17 januari
Det var en söndag då Davidfyllde tre år. Förutom av mamma och pappa blev han firad av farmor, mormor, faster och tre kusiner. Presenter lämnades fram lite då och då. Av farmor fick han ganska små arbetsfordon av ett särskilt märke. Dem uppskattade han mycket. Det kan aldrig bli för många bilar. Mormor hade köpt en pyjamas och en ficklampa. På eftermiddagen fick David gå och vänta på de goda hallontårtorna som pappa gjorde. När faster och hennes pojkar kommit, blev det äntligen dags att äta tårta och David åt mycket. - Nu slutar den här mer regelbundna rapporteringen från David första år.
Bildsida

3 - 4 mars Video

David lyssnar på toner

Upp